петък, 28 ноември 2008 г.

Вълшебните свойства на зеления чай

Листата му са от същия храст, от който се бере и черният чай. Само че за да се получи черен чай, листата се изсушават и натрошават, при което потъмняват. а при обработка на пара листенцата запазват естествения си зелен цвят, а напитката от тях има бледозелен цвят.

Зеленият чай съдържа витамините С, В и К, много минерални соли и дъбилни вещества, които елимини­рат свободните радикали, виновни за стареенето на организма. Благодарение на основната си съставка, кате-хините, зеленият чай понижава нивото на лошия холестерол в кръвта, възпрепятства въз­палителните процеси, лекува кожни проблеми, намалява риска от кариес. Зеленият чай укрепва стените на кръвонос­ните съдове, предпазва от стрес и умора.

Компреси от зелен чай помагат при слънчеви изгаряния, а екстракт от

листата му влиза в състава на много антибактериални кре­мове и козметични средства. Добра маска за лице например е 3 чаени лъжички натрошени листа, смесени с кисело мляко. а компреси от студена отва­ра от зелен чай помагат при подпухнали клепачи и тъмни кръгове под очите.

Но при всичките си чудотворни качества зе­леният чай не е полезен за всички. Не се препоръчва за хора с ниско кръвно налягане, за склонните към припадъци. Противопоказен е за стра­дащите от гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръст­ника. Кърмачките също тряб­ва да го избягват, защото съдържащият се в него кофеин преминава в кърмата и може да причини безсъние и нерв­ност у бебето. Злоупотреба­та със зелен чай носи вреди - нарушаване на съня, изтоще­ние на организма, сърцебиене, треперене на ръцете и други отрицателни реакции.

Кои са най-стресирани?

Английски учени се опитаха да отговорят на този въпрос, като анализираха над 150 професии. Пър­вото място 8 тяхната „скала на стреса" заемат миньорите, доколкото техният „показател на риска" е 8,3 от 10 възможни точки. След тях са полицаите - 7,7 точки. Строителите и журналистите са на трето място със 7,5 точки, а след тях със 7,2 са актьорите. Политиците са за­ковани със 7 пункта. Рискът при лекарите е 6,8 точки, при шофьорите на автобуси - 5,4, дипломатите и фермерите работят при опасност 4,8 пункта. Най-спокойна според англичаните са служителите в музеите и библиотеките със скромните 2,8 пункта.

www.figurata.com

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ: ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - Отслабни с Лекота!

Няма коментари: