петък, 28 ноември 2008 г.

Шизандрата премахва умората, удължава живота

Плодовете му са богати с орга­нични киселини -лимонена, ябьлчена, винена, янтърна. Листата, летораслите и корените също са много ценни. При продължителни изследвания е установено, че в плодовете на шизандрата се съдържат съединения, които не са витамини, не са ензими или минерални соли. Нарекли ги адаптогени, а по-късно лигнани (лигналити), тоест жизненоважна субстанция, коя­то не само подобрява, а и удъл­жава живота на човека.

Проучванията показват, че лимонникът има широк спектър на въздействие върху организма на човека. Препаратите, получени главно от семената, премахват умората, сънливостта, лошото настроение, помагат при депре­сивни състояния, повишават ра­ботоспособност и не само фи­зическата, а преди всичко акти­вират дейност на мозъчните клетки.

Тонизиращото, освежаващо и стимулиращо действие на растението е особено ясно изразено при напрегната умствена работа. Установено е положителното влияние на препаратите бт ши­зандра върху работата на сърце­то и сърдечно-съдовата система, върху обмяната на веществата и състава на кръвта.

Китайският лимонник противодейства на уврежданията, настъ­пили в следствие на консумация на повече алкохол, захар, кафе. Предпазва от усложнения при захарен диабет и може да спомогне при лечение на леки форми. Има и защитен ефект срещу ток­сични вещества. Плодовете му усилват чувствителност на пе­риферното и централното зре­ние, ускоряват привикването на очите към тъмнина. Помагат и на хора с късогледство. Препоръч­ват се за профилактика при зри­телна умора вследствие на продължителна работа пред екрани. Лимонникът повишава и устойчивост на организма на кислороден глад. Това го прави подходящ при условията на понижено атмосферно налягане.

В източните страни се смята, че растението предпазва човека от енергията на завист, злоба­та и агресията. Според вярвания­та засилва и привлекателност. Това е ароматът на късмета и ус­пеха.

Всеки може сам да установи оптималната доза за своя организъм. Това се прави чрез проб­ни дози, като се знае, че ефектът може да се очаква 30-40 минути след приема и че продължава 4-6 часа. Ако лимонникът се упо­требява разумно и през устата, той много рядко ще даде стра­нични явления.

Освен признато лечебно растение, китайският лимонник има и декоративна стойност. По време на вегетацията блестящи­те кафяво-червени леторасти нависват като гирлянди, украсени в началото на лятото със зелените гланцирани листа и восъчно бели цветове. Техният аромат запалва всичко наоколо. Красиви са и през есента с пурпурночервени-те си плодове и своебразнит багри на листата. Шизандрата уникален вид и няколко растени във вашата градина ще разнооб­разят обстановката със своята рядкост, оригиналност и кгасота.

ЛЕСЕН ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ

Лимонникът е.сенкоиздържлив и етидоустойчив вид. Обича богати на хумус, добре дренирани и влагоемни почви, но не прео-влажнени. Има плитка коренова система. В първите години е бав­но растящ, а след това дава обилно издънки. Засажда се през есента или рано напролет, преди набъбване на пъпките.

Лимонникът много добре реа­гира на обилно наторяване с азот, фосфор и калий. То се извършва ежегодно. Редовно се подрязват слабите и сухи клонки, а почвата около него се разрохква. Не е нападан от болести и вредители и затова че се нала­гат пръскания с препарати.

figurata.com

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ: ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - Отслабни с Лекота!

Няма коментари: